Вярвате или не храната, която приемате има значение не само за фигурата ви, но и за това дали ще ви заболи главата. Има групи храни, които водят до болкови симптоми и затова е добре да се ограничава приемът им или дори да се избягва.
Отлежали сирена (напр. гауда, синьо сирене, чедър, пармезан).
Колкото и изискана добавка да са към салатата или пък мезе към виното, отлежалите сирена трябва да се приемат в по-ограничени количества поне поради 2 причини.
От една страна, те имат високо съдържание на мазнини, които водят до разширяване на кръвоносните съдове. Мозъкът увеличава обема си и се притиска в черепните стени като така предизвиква усещането за болка в главата.
От друга страна отлежалите сирена съдържат веществото тирамин, което се образува с разграждането на протеините в тях. Колкото повече отлежават, толкова по-голяма концентрация на тирамин се открива в сирената. А тираминът подпомага верижна реакция, която води до селективно церебрално свиване на кръвоносните съдове, последвана от повтарящо се разширяване на черепните съдове – най-честата причина за пулсираща болка при главоболие.
Зелени зеленчуци (спанак, зелен лук и чесън, рукола, зелена салата)
Изключително полезни за доброто храносмилане, те могат да бъдат коварен спътник на главоболието. Причината за това се крие в нитратите, които подобно на мазнините водят до разширяване на кръвоносните съдове, а оттам и до усещане за натиск в черепните стени и главоболие.
Ледено студени храни (сладолед, сорбе)
Пронизващото главоболие след ядене е по-вероятно реакция към студа отколкото към самия сладолед като чувството е по-осезаемо, ако преди приема на ледения десерт сте прегряли. Тогава болката достига пик обикновено за около 30 до 60 секунди. Добрата новина е, че отминава доста бързо. А още по-добрата, че не е необходимо да се отказвате от ледените наслади – просто трябва да ги хапвате много бавно.